PGA Golftrænere
E-mærket
Ben Tinning & Johannes Eriksen
MENU
Tema

Guide til valg af wedges


  • Fri fragt +800 DKK

  • Gratis vejledning på 75 26 92 72

  • 5 stjerner på TrustPilot

Valg af wedge - guide

Det kan være en jungle at finde rundt i det store udvalg af wedges og der kan være mange spørgsmål her til. Hvilket loft skal jeg have? Hvilken bounce skal jeg bruge? Hvad betyder grind? Det er alle sammen ord vi vil forklare i denne guide og på vejen vil vi guide dig hen imod den wedge type der vil passe dig og dit spil bedst.

Loft

Det første vi vil snakke om er loftet på wedgen. Loftet har betydning for længden og højden på bolden. Jo højere loftet er jo kortere vil du slå bolden, men bolden vil hurtigere komme op i luften. Jo lavere loftet er jo længere vil bolden flyve, det vil dog tage flere meter før bolden rammer sit højeste. Der findes 4 forskellige slags wedges: P-wedge, Gap-wedge, Sand-wedge og Lob-wedge.

En P-wedge har normalt mellem 44 og 48 grader og bliver brugt på de lange slag ind til greenen. Mange golfsæt hælder til at have en 'stærk' p-wedge, hvilket betyder at gradtallet er lavt og derfor flyver bolden lidt længere. 

En Gap-wedge (50-52 grader) har fået navnet da en P-wedge, som omtalt ovenfor, ofte har et lavt gradtal og det skaber et stort spring mellem P-wedgen og S-wedgen. Her er Gap-wedgens opgave at ligge sig ind i dette mellemrum og fylde den meter ud. 

En Sand-wedge (54-58 grader) har et højt gradtal og gør wedgen ideel til slag ud fra bunkeren og til at få bolden i luften. Bruges til kortere slag ind til green og fra bunkeren. 

En Lob-Wedge (60-64 grader) Er den nyeste wedge-art i familien og bliver sjældent brugt til fulde slag, men mere til slag omkring green som skal op i luften og stoppe hurtigt. 

Mange spillere har 3/4 af de ovenævnte wedge-typer og det er her vigtigt at finde de rigtige grader. Har man et for stort sprint mellem Gap-wedge og Sand-wedge vil man have et stort hul på en længde man ikke kan slå. Derfor er det vigtigt at finde grader på wedgene der passer hinanden. Normalt siger man at der skal være 10 meter mellem hver wedge. 

 

Bounce - Is your friend

Bounce er bunden af køllen, altså den del der har kontakt med jorden under impact med bolden. Det har navnet da køllen 'bouncer' på jorden. Der er mange forskellige slags bounce og det er vigtigt at finde den bounce dig passer dig og din bane bedst. Derfor er udtrykket Bounce is your friend meget populært, da bouncen vil hjælpe dig til at slå flere gode golfslag. 

Wedges med lav bounce: Wedge med en bounce på 4-6 grader er lav bounce. En wedge med en lav bounce er godt til spilleren der har et fladt sving og 'fejer' bolden op fra fairwayen. En lav bounce er især godt på hårde baner og i bunkers med lidt sand eller hårdt sand. 

Wedges med mid bounce: Wedges med en bounce på 7-10 grader er mid bounce. Denne bounce type ligger ind mellem de to andre og passer bedst til spillere med et normalt sving på baner der hverken er hård eller blød.

Wedges med høj bounce: Wedges med en bounce på 10 grader eller mere er høj bounce. Denne type passer bedst til folk med et stejlt sving der godt kan lide at tage en tørv. Denne type bounce passer specielt godt på lidt tungere golfanlæg. 

Grind

Grind er formen på wedgens sål og betyder kort fortalt hvordan producenten har slebet wedgen. Hos Titleist er der 5 forskellige grinds, F, S, M, K og L-grinds. De har allesammen forskellige funktioner. 

F-grind: Er specielt god til lange slag med et fuldt sving og passer til de fleste sving typer.

M-grind: Er slebet sådan at du nemt kan få mere loft på køllen og giver god kontrol med slag omkring green.

S-grind: Er en blanding mellem F-grind og M-grind og giver både kontrol med de små og fulde slag.

K-grind: K-grind har en bred sål, som er optimal fra bunkeren og omkring green. 

L-grind: Er et optimalt grind hvis du spiller på en hård bane. Grinden er nemlig slebet så køllen kan glide over jorden.

 

Hvilken wedge skal jeg vælge?

Som det kan læses er der rigtig mange ting ved en wedge, som man skal have styr på. Denne guide skulle gerne hjælpe dig til at få en forståelse for hvad for en wedge der vil passe dig bedst. Første skridt er at finde ud af hvilket loft du mangler, altså hvilken længde du mangler i din bag. Andet skridt er at vælge den rigtige bounce, så den passer dit sving. Tredje skridt er at finde det rigtige grind som passer til din spillestil. Vi har et stort udvalg af Titleist wedges, Callaway wedges og Cobra wedges.

Du er altid velkommen til at kontakte os, så kan vi hjælpe dig med at finde den rette wedge til dig og dit spil. 

Created Model in 0 sec